Voeden met een tepelhoedje
Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat gebruikt wordt tijdens het voeden aan de borst. Het wordt over de tepel en het tepelhof gelegd tijdens het voeden. Op die manier kan de baby, onder bepaalde omstandigheden, makkelijker leren om uit de borst te drinken. Er zijn verschillende maten beschikbaar, afhankelijk van de grootte van de tepel.
Een tepelhoedje wordt regelmatig ingezet bij verschillende problemen bij borstvoeding. Veel problemen zijn echter met goed en vaak aanleggen ook zonder hoedje snel te verhelpen.
Overigens zijn er zeker wel goede toepassingen voor een tepelhoedje. Zoals bij premature baby's of baby's met zwakke zuigkracht die moeite hebben met drinken aan de borst. Ook moeder met een erg vlakke tepel kunnen soms baat hebben bij (tijdelijk) gebruik van een tepelhoedje.
Het is belangrijk dat het hoedje goed op de tepel wordt aangebracht. Duidelijke foto's vind je aan het einde van dit artikel.
De risico's van het tepelhoedje
Het gebruik van het tepelhoedje is niet zonder risico.
- Zo heb je iets grotere kans op het krijgen van spruw. Hygiëne is belangrijk. Maak het hoedje na iedere voeding goed schoon en bewaar het op een koele droge plaats. Eén maal per dag kook je het hoedje uit.
- De productie kan minder goed op gang komen. Door erbij te kolven kun je de productie helpen goed op gang te komen.
- Soms wordt de borst minder goed geleegd met tot gevolg stuwing, verstopte melkkanaaltjes. Blijf alert op goed aanleggen en je kunt zo nodig één maal per dag de borsten goed leeg kolven.
- Als de borsten minder goed leeg gedronken worden door je baby, kan ook de groei van de baby minder zijn. Dat is meestal in de eerste week nog niet zichtbaar. Door hormonen heb je als moeder vaak veel meer melk en krijgt je baby met tepelhoedje toch voldoende. Wij zien echter regelmatig dat in de tweede week de groei achterblijft. Ook nu weer, blijf alert op goed aanleggen en drinkgedrag van je baby. Beoordeel de luiers van je baby op volheid van plas en kleur en frequentie van ontlasting. Zeker 6 luiers horen goed nat te zijn en een baby heeft in de eerste weken 2-6 keer mosterdgele ontlasting per dag.
Hiernaast een afbeelding van de borst waarbij het tepelhoedje los op de borst is geplaatst. Het valt er makkelijk af. De baby zal meer moeite moeten doen om melk binnen te krijgen. De kans bestaat dat voeden pijnlijk is omdat de tepel niet ver genoeg achter in de mond van de baby komt.
Op deze manier vouw je het tepelhoedje om, tot ongeveer een derde van het puntje:
Na plaatsen en terugvouwen komt de tepel heel ver in het tepelhoedje, waardoor het tepelhoedje beter blijft zitten en de baby de borst effectiever kan legen
Bron foto's: Aidulac, Annette Drop lactatiekundige Delft